Recerca

El Grup de recerca consolidat Cos i Textualitat (2014SGR-1316), dirigit per la Dra. Meri Torras i vinculat al Departament de Filologia Espanyola de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha desenvolupat els següents projectes del MINECO “Corpografías de la identidad. Estudio cultural del cuerpo como lugar de representación genérico-sexual y étnica del sujeto” (FFI2009-09026) i, a partir de 2013, “¿CORPUS AUCTORIS? Análisis teórico-práctico de los procesos de autorización de la obra artístico-literaria como materialización de la figura autorial” (FFI2012-33379).

Es constitueix com a grup emergent (2005SGR-1013) l’any 2005, ja sota la direcció de la Dra. Meri Torras, que obté també un projecte del Ministerio de Educación y ciencia (HUM2005-4159). Des de la seva fundació fins a l’actualitat, s’hi han vinculat investigadors/es de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de València, la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona i la Johns Hopkins University (Baltimore, MD, EUA), la Universidad Autónoma de México, la Universidad Autónoma Metropolitana de México, University of Durham (UK), University of Manchester (UK), Universidad Autónoma de Madrid, entre d’altres. Així mateix, ha comptat amb set beques predoctirals (AGAUR, MEC i UAB) i una beca Postodoctoral d’estades per a joves investigadors a centres espanyols (SB2010-0031). Com a centre d’investigació, Cos i Textualitat ha acollit a investigadors/es estrangers i nacionals, de l’Argentina, Eslovènia, França, Mèxic i Pòlònia, que reberen beques de distintes institucions (MAE-AECID, CONACYT, CONICET, ERASMUS…).

Cos i Textualitat sorgeix com a resultat d’una trajectòria que s’inicia el 1995 amb el grup Dones i Textualitat de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigit per Carme Riera, el qual compta -entre d’altres- amb un projecte finançat pel MEC (“Estudi de la representació de la dona en la modernitat hispànica”), la UAB i la Generalitat de Catalunya, des de 1997 fins al 2002.

Les aproximacions interdisciplinàries al cos, la identitat, el gènere, la sexualitat i la representació cultural com a temes principals s’han transformat i es transformen al llarg de les publicacions que ha editat el grup de manera conjunta i des d’una metodologia comparatista pròpia dels estudis culturals.

Destaquen, en aquest sentit, les publicacions Off the record: Representacions artístiques de la memòria històrica de les dones (2011), el monogràfic Corporizar el pensamiento (Vilagarcía de Arousa: Mirabel, 2006), el dossier central “Cuerpo y cultura popular” de Lectora. Revista de dones i Textualitat (11, 2005) i un dossier central de la revista Debats (en premsa). Tambén els volums Cuerpo e identidad (Bellaterra: edicions UAB, 2007) i Género y cultura popular (Bellaterra: edicions UAB, 2008) dins de la col·lecció Discursos, impulsada pel grup i pensada com a instrument didàctic de suport a la docència en el marc dels estudis de postgrau. Des de 2009, ha publicat els següents títols inclosos a la col·Lecció pròpia Cuerpos que cuentan: Escribir con el cuerpo. Beatriz Ferrús i Núria Calafell (eds., 2009); A Body That Could Never Rest. Relaciones entre cuerpo y cultura en las tradiciones anglófonas. Féliz Ernesto Chávez i Diego Falconí (eds., 2009); Pasen y vean. Estudios culturales. Isabel Clúa i Pau Pitarch (ed., 2009); Encarna(c)ciones. Teorías de los cuerpos. Meri Torras i Noemí Acedo (eds., 2009); El cuerpo del significante. La literatura contemporánea desde las teorías corporales. Diego Falconí i Noemí Acedo (eds., 2011); La piel en la palestra. Estudios corporales II. Alba Del Pozo y Alba Serrano (eds., 2011); El cuerpo en mente. Versiones del ser desde el pensamiento contemporáneo. Aina Pérez i Mireia Calafell (eds., 2011); A flor de text. Representacions de la corporeïtat als llenguatges artístics. Noemí Acedo i Aina Pérez (eds., 2011); Accions i reinvencions. Cultures lèsbiques a la Catalunya del tombant de segle XX-XXI. Meri Torras (ed., 2011).

El grup té també la col·lecció d’assaig Textos del cuerpo on s’hi han publicat els següents títols amb el segell Sehen: Cuerpos desordenados, de Rafael M. Mérida Jiménez; Deseos, cuerpos y ciudades, de José Miguel G. Cortés; Transformaciones corporales: la etnocirugía, de Elsa Muñiz; El otro de sí mismo. Por una ética desde el cuerpo, de Joan-Carles Mèlich; Cuerpos sexuados, cuerpos de (re)producción, de Patricia Mayayo; Cos textual-sexual. Inscripcions del desig lèsbic a la poesia espanyola contemporània/ Cuerpo textual-sexual. Inscripciones del deseo lésbico en la poesía española contemporánea, d’Elena Castro (2011); Desafíos a la heterosexualidad obligatoria, de Sara Martín Alegre (2011); La carn i la metàfora. Una reflexió sobre el cos en la teoria queer, de Gerard Coll-Planas (2012); Transsexualitats. Altres mirades possibles, de Miquel Missé (2012); Las entrañas del sujeto jurídico. Un diálogo entre la literatura y el derecho, de Diego Falconí Trávez (2012).

La dilatada experiència en l’organització de seminaris i congressos per part dels membres del grup es remonta a l’any 2000 amb el I Congrès Internacional Dones i Textualitat. Perverses i divines: artistes, viatgeres, muses, hetaires, cyborgs i altres (La representació de la dona a les literatures hispàniques: tombant de segle passat i/o tombant de mil·lenni), i des de llavors ha estat contínua. No obstant, cal destacar el Seminari d’Estudis Comparatistes Tecnologies i posthumanitat. L’artificialitat de l’ésser (2002), el II Congrés Internacional Dones i Textualitat. Els hàbits del desig (2004), el I Congrés Internacional Cuerpos que cuentan. Prácticas, discursos, miradas (2007), el II Congrés Internacional Els Textos del cos: produccions dicursives sexuades (2010), el I Col·loqui Internacional Le corps en jeu/ El cos en joc (Universitat de Toulouse Le Mirail, 2011), i la co-organització del XXI Congrés Anual de la AILCFH, Inhabiting Gender/ Habitar el gènere (2011, UB). Cal afegir que Cos i Textualitat ha coorganitzat el IV Congreso Internacional de Ciencias, Artes y Humanidades El cuerpo descifrado “Las representaciones e imágenes corporales” (Puebla, México, 2009) i el V Congreso Internacional de Ciencias, Artes y Humanidades El cuerpo descifrado: “Las prácticas corporales en la búsqueda de la belleza” (México, DF, 2011), en estreta relació amb el grup d’investigació homònim de la Universidad Autónoma Metropolitana, dirigit per la dra. Elsa Muñiz.

D’entre els seminaris organitzats pel grup, destaquen el Feminari Maria-Mercè Marçal (2008) i el Seminari amb Flavia Company (2008), Fronteres del gènere (2010), El cos en la lletra. Representacions de la tortura i la repressió (2010), Bolaño ínitmo (Casa Amèrica de Catalunya, 2011), Seminari amb Jean Luc Nancy: Com escriu un cos? (2011) i les Jornades Internacionals Cos, memòria i representació. Diàleg entre Judith Butler i Adriana Cavarero (2011), Seminari Lectures Compartides: grup d’investigació i taller feminista (2009, 2010, 2011 i 2012), Seminari  Sexualitat i afectivitat: una mirada integradora (2011) i el Seminari La realitat d’Amèrica Llatina a través de la representació literària (2011). Destaca també el seminari Corpografies, que compta ja amb les següents edicions: Corpografies I: Diàlegs interdisciplinaris al voltant del cos (2008), Corpografies II: gènere, alteritat i diferència (2010), Corpografies III: Sexualitats possibles, desitjos diferents (2011) i Corpografies IV: Escriure la frontera: cos, gènere i migració (2012), Corpografies V: El gènere de l’autoria: Re/presentar la cultura (2013), així com les Jornades Marçalianes, centrades en la figura de l’escriptora catalana Maria-Mercè Marçal, que tindran lloc a Montolieu, França, del 8 al 10 de novembre de 2012, amb el títol: “En el foc nou d’una altra llengua”.

Així mateix, cal mencionar els cursos d’estiu organitzats a la Universitat Autònoma de Barcelona (Escriptures, cossos i gènere a Llatinoamèrica, 2010; De l’atribut a l’acció: els relats del cos, 2011; Cossos textuals / sexuals. Representacions culturals de les sexualitats, 2013; El cos en el pensament contemporani: filosofia i psicoanàlisi en diàleg, 2013),  a la Universitat de les Illes Balears (Poètiques del cos: Materialitzacions del cos als llenguatges artístics, 2010), i el Centre Cívic Pati Llimona (Representacions corporals de la subjectivitat, 2011).

El grup ha presentat els resultats de la recerca al XII Congreso sobre el Discurso Artístico. Literaturas Comparadas: teorías, métodos y aplicaciones celebrat a la Universitat d’Oviedo (2006), on va organitzar una taula de treball sobre l’enfocament comparatista en l’estudi de les textualitats corporals. També al Congrés Internacional Interdisciplinari Discurs sobre fronteres, fronteres del discurs: literatura, pensament i cultura de l’àmbit ibèric i iberoamericà de la Uniwersytet im. Adama Mickiewicza (Poznan, Polònia, 2007) i al Col·loqui Espai i Temps a la Universitat de Masaryk de Brno (República Txeca, 2008), 53è Congrés Internacional d’Americanistes (Mèxic, 2009) amb el panel Disciplinas, discursos y prácticas corporales: una mirada a la construcción cultural de los cuerpos y las identidades, i al Col·loqui Leer Latinoamérica hoy: ¿una descolonización imposible? Desafíos de poscolonialidad, otredad, representación y subalternidad (UAB, 2011), entre d’altres.

A més, ha estat membre col·laborador dels seminaris organitzats pel MACBA al voltant de les figures de Donna Haraway, Gayatrik Spivak (2006), Judith Butler (2007, 2011), i Adriana Cavarero (2011),  pensadores de referència en l’àmbit de treball del grup.

 

 

subir ^